Tokyo Blog by Shiroyuki

I introduce to you about Japanes culture , Japanese food and restaurnts and nice cities. I stayed in Europe for 4 years.In details, I lived in Milan for 3.5 years and in Amsterdam for 0.5 years. So I try to compare the differences of Europe and Japan!!

Michelin 1 star, Japanese restaurant SANKAME(三亀)

今日は銀座にあるミシュラン1つ星の日本料理店を紹介します。

Sanmame01Sanmame02








Sankame(三亀)
住所:6-4-13 Ginza Chuoh-ku,Tokyo
TEL:+81-(0)3-3571-0573
休:日曜日、土曜日(7月、8月)
オススメ度:★★★★
雰囲気:★★★★
予算:お手頃(ランチ1980円~)
Michelin 1star(2009,2010)
●1946年創業の日本料理店。野菜、魚を中心とした季節感を活かした関西料理は温かみがあって最高。


まずは店内の様子から。中央にいらっしゃるのは二代目店主、南條勲夫氏です。気さくでとてもいい方。わかりやすく説明してくださいました。

Sanmame03Sanmame04








Sanmame06Sanmame05








右の写真に3匹の亀の置物が!店主にこの置物が店名の語源ですか?と聞くと、逆で、店名がまずあって、そこからこの置物をおいたのだそうです。


Sanmame07以前新聞に連載されていた「失楽園」の絵です。

失楽園の中でこの店が出てくるそうですよ。






Sanmame08
さあ、料理の方に行きましょうか!

ランチはかなりお得です。
2品セットは1950円、3品セットは2950円です。
今回は三品にしました。




Sanmame09夜のメニューです。
おまかせ料理が13650円です。土曜日特別料理はなんと8500円とお値打ちです。








Sanmame10
さあランチの始まりです。

このお茶おいしかった!お茶を飲みながらランチを待ちました。






Sanmame11左上から時計回りに、ワカサギのフライ、シラス、ヒラメの刺身、大根のウズラ肉あんかけ、カス汁、カブの漬物、ご飯。

かなり充実したランチです。ご飯はふっくら、非常においしく、お代わり自由です。




Sanmame12ワカサギのフライです。

もみじおろしと一緒に食べると最高です。







Sanmame13ヒラメの刺身です。新鮮で歯ごたえがあっておいしいです。









Sanmame14大根のウズラ肉あんかけ。

ウズラ肉なんて初めてでした。あんかけがドロットしていておいしい。かなり気に入りました。






Sanmame15
かす汁はあまり飲んだことがないのですが、非常においしかった。酒の味もして濃厚でこれはお代わりしたかったなあ。



ご飯も非常においしくて、2回もお代わりしてしまいました。大満足のランチでした。



Sanmame16口直しのフルーツは、ポンカン。さっぱりしておいしかったです。







というわけで、ミシュラン東京では初めて行った店でした。ランチはお手頃でおいしくておススメです。

よかったら行ってみてください!

Melon Bread(メロンパン)5

MelonPane05
I introduce the Japanese popular bread today!
今日は日本で生まれた名物を紹介します!






It is "Melon Bread"!
There are many kinds of bread in Japan and very good!
I think Japanese bread are No.1 all over the world!!
それは、、、メロンパンです!日本のパンはいろいろな種類があってどれも美味しいです!私としては世界一パンが美味しい国だと思っています。



Let's see Melon bread!There are some kinds of Melon bread , for example , melon bread included Tea , cookie.
まずはメロンパンを見てください!
普通のメロンパン、紅茶入りメロンパンなどいろいろな種類のメロンパンがあります!

MelonPane01MelonPane02









MelonPane03MelonPane04










Let's eat Melon bread!!
次に実際にメロンパンを食べてみましょう!

MelonPane06MelonPane07











Melon bread smell like the real melon.The outside is crisply and inside softly.
メロンパンはメロンのような香りがします!中はフカフカ、外はカリカリで食感は最高!そして味もメロンのような味がして美味しいです。




MelonPane08MelonPane09











Here is the cookie Melon bread, very nice smell and good taste!!
こちらはクッキーメロンパン!外側はクッキーのようにカリカリで、香りも最高!とっても美味しいです!

When you come to Japan , never fail to have Melon bread!!!!
I really recommend Melon bread!!
日本に来たら是非一度メロンパンを食べてみてくださいね!
おススメです!

川崎ハーフマラソン参加しました!I joined the half marathon at Kawasaki

みなさん、こんにちは。

3月14日(日)、川崎ハーフマラソンに参加しました!!

私は元々走るのが好きではないのですが、ここ3カ月、ダイエットを目的に毎日3kmくらい走りました。

走るのは嫌いだったのですが、走っているうちにもっと走れるようになってきて、楽しくなってきました。そしてせっかくならマラソン大会に出てみようと思い、ハーフマラソンに出ることにしました。

Kawasaki01というわけで念願のハーフマラソン大会当日!9時、鹿島田駅から歩いて多摩川の緑地につきました。

古市場グランドです。すでにたくさんの人がいましたよ!






Kawasaki02エントリー料は1人3000円。ちょっと高いかなと思いつつ、記念Tシャツをもらいました。

まずはここでゼッケンをもらいます。







Kawasaki04
川崎ハーフマラソンのカタログをもらいました。中にはハーフマラソン、約21kmの地図が載っていました。

そして約1800人全ての人の名前も出ていましたよ!




Kawasaki03マラソンは10時スタート、みんなウォーミングアップをしています。

私も軽く走りました。








Kawasaki05これがゼッケンです

左下についているオレンジ色の物は「ICチップ」です。これで自動でゴールを計測するんです!

さすが日本、ハイテクですね。






Kawasaki06
2007年にイタリア、ミラノのマラソン大会、Stramiano(ストラミラノ)に参加した時のTシャツを着ての参加です。

あの時はわずか6kmのマラソン。


今回は21kmなので緊張します。

ちなみに私は最長でも10kmしか走ったことないです。本当に21m完走できるのか、不安です。。。。





第36回、ミラノ市民マラソン大会~STRAMILANO
http://blog.livedoor.jp/shiroyuki11/archives/50912182.html





Kawasaki07Kawasaki08









10時5分前、スタートラインに並びます。緊張してきました。




Kawasaki09私はスタートラインから20m位後ろです。それほど大きな大会ではないので、結構前に並ぶことが出来ました。








Kawasaki10
さあスタートです!

グランドを一周して外に出ていきます。







多摩川沿いを走っていきます。この日は天気がよく、気持がよいです。

Kawasaki11Kawasaki14










Kawasaki13Kawasaki12










Kawasaki15Kawasaki17









ガス橋、丸子橋などをくぐりながら走っていきます。最初は気持ちよくて、ドンドン人を抜いて前の方に向かって行きました。

しかーし!7kmくらいから右足裏が焼けるように痛い。。。。けがをしてしまったようです。一歩一歩激痛です。しまいには歩いてしまいました。これは完走は無理かな。。。。。


Kawasaki16
歩いたり、走ったりしながら折り返し近くまで来ました。

二子玉川まで来ちゃいましたよ!







Kawasaki18
そして折り返しです。残りは9kmくらいかな。










Kawasaki19Kawasaki20









多摩川の河川敷では草野球の試合をやっていました。クタクタでそれどころではないですが。。。。給水地点で水を2杯飲みました。



Kawasaki21Kawasaki22









残りあと1km!あともうちょっとです!!
でも足がもうかなり強度の筋肉痛!足が鉛のように重くなっていき、1歩1歩が本当につらいです。。。。


Kawasaki23
最初のグランドに戻ってきました。
最後一周です!!








Kawasaki26Kawasaki24









2時間15分でゴール!!バーコードでICチップを読み取ります。



Kawasaki25ゴールと共にポカリスエットをもらい、一気飲みしてしまいました。










Kawasaki27そして記録証をもらうテントに並びました。










Kawasaki28
すごい!ゼッケンのバーコードを読み取ると、ゴールの時間の記録がすぐさまプリントアウトされ、順位と時間が出ます!

ハイテクですね!





Kawasaki29
足が痛かったですが、なんとか完走できてよかったです。

生まれて初めて21kmも走りました。かなりきつかったですが、満足度がありました。




いつかフルマラソンを走りたい・・・とは思いません。ハーフマラソンで十分。でもまた来年もハーフマラソン走りたいですね。

TOKYO MARATHON 2010(東京マラソン2010)

Tokyo Marathon 2010 is held on 28th Feb!
明日2月28日、日曜日に東京マラソンが行われます!!

This is the web site of Tokyo Marathon.
http://www.tokyo42195.org/2010/index_en.html

Tokyo Marathon had started since 2007 , so it is new convention.Tomorrow the car trafic is blocked.
東京マラソンは2007年から始まったばかりの新しいマラソン大会。東京のど真ん中の交通を封鎖して東京の名所を見ながら走ることができるので大人気のマラソン大会になっています!

Tokyo Marathon01
The entry of Tokyo Marathon 2010 was started from the end of August 2009.

The capacity is 30,000persons and the applicants were around 230,000persons last year!!!

2009年8月末からエントリーが始まり、定員3万人に対して応募数は約23万人!!!約8倍の倍率なのでなかなか当たりません。。。

Exactly the capacity of full-marathon is 32,000persons and one of 10km marathon is 3,000persons.

正確に言うと、フルマラソンは定員32000人、10kmマラソンは3000人です。


This is the root of full marathon.
フルマラソンのコースは以下の通りです。

Start(スタート)
Tokyo Metropolitan Government(Shinjuku)
都庁

Imperial Palace
皇居

Hibiya Park
日比谷公園

Shinagawa
品川

Asakusa
浅草

Tokyo Big Sight(Odaiba)
東京ビックサイト(お台場)
Goal(ゴール!!

So please be careful for the trafic block tomorrow!
というわけで明日(28日)の日中は交通規制があるので注意してください。来年の東京マラソンに応募しようかな!!

Izakaya Uokin(居酒屋 魚金)

Today I recommend the very nice Izakaya(Japanese style pub), the name is "UOKIN" at Shimbashi in Tokyo.There are 5 Uokin Izakaya at Shimbashi.
今日は東京、新橋駅に5軒もある、魚が美味しい居酒屋を紹介します!

Uokin01Uokin05

















UOKIN (the second)
Address: 3-8-6,Shimbashi, Minato-ku,Tokyo.
TEL:03-3431-6662
Close:Everyday open!
Recommend:5 stars
Atmosphere:4 stars(like Izakaya)


魚金 二号店
住所:港区新橋3-8-6
TEL:03-3431-6662
休:なし
おススメ度:★★★★★
雰囲気:★★★★
●新橋と言えば魚金!安くてお腹いっぱい魚を食べることが出来ます。新橋にある5軒とも非常に混んでいるので電話予約をお勧めします。


UOKINs are very crowded in week-day by a lot of Japanese business men.
And also they are crowded in week-end.Anyway , everyday full!!So I strongly recommend to reserve by phone.

Here is reasonable and large in quantity, special fish Izakaya! 

新橋は平日はサラリーマンでどの店も大混雑!ですが土日は空いています。しかしここ魚金だけは土日も非常に混んでいます。

刺身、魚の煮つけ、てんぷら、炊き込みご飯などどれも安くていっぱい!!大満足のお店です。


Look inside UOKIN!!

まずは店内の様子です。

Uokin03Uokin04









Uokin02おススメの本格焼酎が黒板に出ています。全国の焼酎が飲めますよ!

These are recommended Shochu(kinds of alcohol).






Uokin07This food is young sardine with PON-vinegar.The taste is like whipping cream, fantastico!!




白子ポン酢

生クリームのような味でまったりして最高です。






Uokin08
Raw Oysters!!Wonderful!


生ガキ。新鮮な生ガキも美味しいですね。







I really recmmend this food, the sampler of SASHIMI(raw fish)!!!

これが一番のおススメ!刺身の盛り合わせですよ!


Uokin09




















Osashimi 6ten mori =1980Yen
お刺身六点盛り =1980Yen

Many kinds of Sashimi!! A lot of Sashimi , but reasonable!

アジ、タコ、ホタテ、イカ、サバ、カツオ、マグロ、ミル貝、生カキ、カンパチ、寒ブリ、タマゴなどなど。6点盛りというメニューですが実際にはもっとたくさんあります。大きな皿にたくさんの刺身!この量で1980円とはびっくり!美味しくて最高です!


I recommnd this food also!

さらにおススメは金目鯛、丸ごと一匹の煮付けです。


Uokin10




















Kinmedai Nitsuke = 1980Yen
(Sea-bream boiled with soy and sugar)

丸ごと1本、金目鯛煮付 =1980Yen

Sea-bream and Tofu are boiled with soy source and sugar.It is very very nice taste and soft fish!!

醤油がたっぷりしみ込んだ、やわらかい鯛の煮付け、めちゃくちゃうまいです。厚揚げ豆腐にも甘辛い醤油がしみ込んで最高!



Uokin06
I recommend this SAKE,
"Oze No Yukidoke".

酒はこれがいいでしょう。
「尾瀬の雪どけ」です。






Uokin12Uokin11









"Oze no Yukidoke"=690Yen

「尾瀬の雪どけ」=690Yen

マスに入った酒を合わせると約3杯分もあります。すっきりした味わい、そして何より後味が最高。ワインのように後味が残る感じです。


This is the boiled rice!
締めはご飯を頼みましょう!

Uokin13Uokin14









Uokin16seasoned steamed rice with vegetables and meat=1280Yen

石鍋ごはん = 1280Yen





This includes clam,bamboo shoot and wild vegetable in rice.

アサリ、タケノコ、山菜がたっぷりと入った炊き込みご飯!!

This food is good for 4persons.
4人くらいで食べるとちょうどよい量ですね。うまい!


Uokin15This is Miso-soup!

炊き込みご飯には味噌汁がよく合います。

美味しい刺身、鯛の煮付け、炊き込みご飯、味噌汁、酒、生ビールと日本に住んでいて本当によかったなあと思える最高の料理です。


I really recommend this Izakaya!!Please go to UOKIN with your friends!

かなりおススメの店です。是非一度行ってみてください!!

A new year in Tokyo

A Happy New Year!!

Shougatsu(new year days) are more importnt for Japanese than Xmas.

HATSUHINODE is the sunrise on 1st January!
Japanese see Hatsuhinode every year!

100104Shogatsu01



















100104Shogatsu06100104Shogatsu05










Here is Honmonji temple built in 13 century.


100104Shogatsu07
The picture of upper-right is included about me and "Hyottoko"!
Hyottoko is a character of happy events.

The picture of Left is "Shishimai", also character of happy events!







100108 Shogatsu04Here is the shrine , not temple.

This gate is called , TORII.









100108 Shogatsu03Here is Mitsukosi at Nihonbashi.

They paly the KOTO about Japanese traditional songs.









100108 Shogatsu05Here is the famous SOBA restaurnt at Kanda in Tokyo.

Soba is Japanese noodle made by the buckwheat.

Soba is very healthy food!








100108 Shogatsu01Here is the Japanese traditional food,OSECHI.

Japanese eat OSECHI in only Shougatsu(new year day).

Osechi is very healthy and beautiful foods!






100108 Shogatsu07Here is SUSHI , you know!

Tuna , shrimp, Hotate, egg, and so on! 










100108 Shogatsu06100108 Shogatsu02










Here is Sashimi, calamary , octopus and Sudako(octopus tasted with vinegar).

Japanese new year days are very nice and wonderful!!

Rakugo theater,Suehirotei in Shinjuku

Do you know "RAKUGO"?

RAKUGO is a Japanese verbal entertainment.
There are four famous RAKUGO theater.

1.Suzumoto Engeijo(鈴本演芸場) in Ueno
2.Asakusa Engei Hole(浅草演芸ホール) in Asakusa
3.Suehirotei(末廣亭) in Shinjuku
4.Ikebukuro Engeijyo(池袋演芸ホール) in Ikebukuro


I introduce "Suehirotei" in Shinjuku.

100106 Suehirotei01100106 Suehirotei02








I went to Suehirotei on 4th January.
There are the special programs on the new years days.


100106 Suehirotei06100106 Suehirotei07








So it is very crowded!!

Suehirotei is the traditional house built before the WW2.



100106 Suehirotei04100106 Suehirotei05








It is called as Suehiro street in front of Suehirotei.


100106 Suehirotei03Here is the all entertainers today!

The final person is the most famous entertainer,for example UTAMARU , YONEMARU.




100106 Suehirotei08100106 Suehirotei09








Unfortunately,it is prohibited to take pictures inside.
Rakugo costs around 3000Yen in 1 program.
1 program includes about 20 entertainment.
They speak only Japanese , sorry!



100106 Suehirotei10I went out after Rakugo around 21:00.

I laughed very much!!It was very wonderful!!(but only Japanese language...)







100106 Suehirotei11100106 Suehirotei12









This is the program of Rakugo.



I recommend to see and listen RAKUGO with Japanese friend!!

Ramen shop , YOSHIMURAYA at Yokohama

Ciao,everyone!

Today I recommend the delicious Ramen shop at Yokohama , YOSHIMURAYA(吉村家<よしむらや>)!!

091011 Yoshimuraya01Yoshimuraya(よしむらや)
Address:2-12-6,Minamisaiwai Nishi-ku,Yokohama-shi,Kanagawa-ken,Japan
TEL:045-322-9988  
Close:Monday(if Monday is the national holiday , the Monday is open and the next day(Tuesday) is close)
reccomend:5 stars
Here is the original IEKEI ramen.IEKEI means the prepared lard and the soy source soup in Yokohama!
This sourp is good matched with the fat noodle


Maybe you must wait for 30 minutes outside.But it is worth of waiting!
091011 Yoshimuraya02091011 Yoshimuraya03









You can do the special order about the boil and the taste.For example , the hard-boiled noodle , the less-oil and so on.

I recommend the noodle with hard-boiled and the less oily.



LOOK AT THIS RAMEN!!

091011 Yoshimuraya04091011 Yoshimuraya05









This is the Chashumen(740yen) , that the normal ramen with some Chashu(the boiled pork)!!!

It is very nice sourp made by the prepared lard bone and the soy source.
And the noodle is the fat and short , also very nice.


I recommend you eat with no flavoring material.

091011 Yoshimuraya08
After you eat half of Ramen , please add some the flavoring material.
For example, the ginger , garlic,sesame,vinegar and so on.
Of cource , they are free of the charge!





091011 Yoshimuraya06
I had a very good time for eating Ramen!!!!









091011 Yoshimuraya07Yoshimuraya is the original IEKEI ramen.
http://www.iekei.com/

Now there are 200 IEKEI Ramen shops in Japan.


For example , Rokkakuya, Yokohamaya, Ichirokuya and so on.

Please enjoy the Ramen in Yoshimuraya!!

OESHIKI in Honmonji temple

Ciao,everyone!

I strongly recommend the fantastic festival at Ikegami(池上<いけがみ>) in Tokyo, the name of OESHIKI!!

OESHIKI in HONMONJI(本門寺<ほんもんじ>)
http://honmonji.jp/05topic/05event/oeshiki/2009/oeshiki_en.html

HONMONJI is the traditional temple built in AD1282 at Ikegami by NICHIREN who is monk.

Nichiren was died in 1282 on 13th October.
Then people have been held the festival for his mass from 11th to 13th October.

I recommend for you to go to Oeshiki on 12th October from 19 o'clock to 23, because there are the electric Omikoshi , Matoi , Manto, Dashi!!!!

You can go to Ikegami station by the Ikegami-line.Then you arrive at Honmonji for 10 minutes by foot. 

Let's go to Honmonji on 12th October at 19:00!!!

I start to introduce Japanese culture and foods

Ciao everyone.

I lived in Milan and Amsterdam for 4 years.
And I returned back to Tokyo in the end of September 2009.
I started to live in Tokyo again.
I was born and grew up in Tokyo , so I want to introduce to you about the Japanese culture and food and sightseeings and so on.
記事検索
livedoor プロフィール
アクセスカウンター
  • 今日:
  • 昨日:
  • 累計:

Thank you!!

最新コメント
最新トラックバック
  • ライブドアブログ