日本製わさび食品に海外の厳しい判定
日本の回転鮨では、きっと、練わさびが使用されていると思いますが、
その中には、ソルビトールやオリゴ糖が混入されています。
ですから、低FODMAP食では、わさび抜きにしなければなりません。
先日、発表されたギブソン教授のグループからの報告では、
「Wsabi powder」が高FODMAPとなっていました。
わさびの粉として販売されているものは、
高FODMAPと判定したということです。
わさび、そのものは大丈夫か?
日本での練わさびは、西洋わさびのようで、英語では、horseradishといいます。
Wasabiとhorseradishについて、「よくわからないが、おそらく大丈夫ではないか」と意見もあり、わさびを使用した低FODMAPレシピまであります。
しかし、下記のような記載もあります。
http://worldvitae.com/favorite-spices-causing-bloat/
The following common
spices contain some form of FODMaPs:
- Garlic
- Fennel
- Onion
- Horseradish
- Wasabi
また、下のような図もあります。
その理由を調査すると、以下のような記事を発見しました。
Wasabi (Wasabia japonica , Cochlearia
wasabi, or Eutrema japonica) is a member of the Brassicaceae family, which
includes cabbages, horseradish and mustard.
Known as "Japanese horseradish", its root is used as a spice and has
an extremely strong flavour. Its hotness is more akin to that of a hot mustard than
the capsaicin in a chili pepper, producing vapors that irritate
the nasal passages more than the tongue. The plant grows naturally along stream
beds in mountain river valleys in Japan. There are also other species used,
such as W. koreana, and W. tetsuigi. The two main cultivars in the marketplace
are W. japonica cv. 'Daruma' and cv. 'Mazuma', but there are many others.
Wasabi powder
Wasabi paste - contains no
wasabi!
Ingredients: horseradish, Lactose, Corn Oil, Sorbitol, Salt, Water, Flavouring,
Turmeric, Xanthan Gum, Citric Acis, Colouring Material (FD&C
Yellow#5, FD&C Blue#1)
Uses
Wasabi is generally sold either in the
form of a root (real wasabi), which must be very finely grated before
use, or as a ready-to-use paste (horseradish, mustard and
food colouring), usually in tubes approximately the size and shape of travel
toothpaste tubes. Once the paste is prepared it should remain covered until
served to protect the flavour from evaporation. For this reason, sushi chefs
usually put the wasabi between the fish and
the rice.
Fresh leaves of wasabi can also be eaten
and have some of the hot flavour of wasabi roots. They can be eaten as wasabi
salad by pickling overnight with a salt-and-vinegar-based
dressing, or by quickly boiling them with a little soy sauce.
Additionally, the leaves can be battered and deep-fried into
chips.
The burning sensations it can induce are
short lived compared to the effects of chili peppers, especially when water is used to
remove the spicy flavour.
Wasabi is often served with sushi or
sashimi, usually accompanied with soy sauce.
The two are sometimes mixed to form a single dipping sauce known as
Wasabi-joyu. Legumes (or peas) may be roasted or fried, then coated
with a wasabi-like mixture (usually an imitation); these are then eaten as an
eye-watering "in the hand" snack.
Almost all sushi bars in America and
Japan serve imitation (seiyō) wasabi because authentic wasabi is usually
expensive, but it is becoming widely available even in the United States.
Wasabi loses much of its flavour if exposed to air for even a short time, so
genuine powdered wasabi, while it does exist, typically contains horseradish and
other ingredients to approximate the nasal spiciness of fresh wasabi. Because
of this, most powders use no real wasabi and instead turn to just horseradish, mustard seed, and green food colouring
(sometimes Spirulina). Whether real or imitation, the powder is mixed with an
equal amount of water to make a paste. Few people, even in Japan, realise that
most of the wasabi that they consume is in fact an imitation. While not
considered equal with the freshly grated product, preserved wasabi is available
in tubes and, in larger quantity, frozen bags. Like powder, tubed wasabi often
contains no real wasabi at all, so verification of the ingredients is needed.
https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Wasabi
Wasabi pawderはオーストラリアで成分を分析された結果、高FODMAPとされたと思われます。
以上から、
低FODMAP食では、新鮮なスリおろしわさび以外は除外食品になります。
コメント
コメント一覧 (2)
チューブ入りの薬味には、確かにFODMAP が含まれてます。
粉わさびは原料がホースラディッシュだったとは!
最近、島寿司というカラシで食べる寿司にはまったので、生魚は混ぜ物の少ない粉カラシで食べてみよう。(和辛子は大丈夫か?)
質問
レトルトなどに入っている
増粘多糖類
なる添加物。
これは日本式FODMAP 的にはどうなんでしょうか?
しかし、ibsになる人とならない人というのはやはり体質の違いなのでしょうか・・・。同じ国の中でもなる人とならない人がいるのは不思議ですよね。遺伝もあるのでしょうか。
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